Billig lejebolig Student

5000 kroner. Det er omtrent det, de fleste udeboende voksne får udbetalt i SU hver måned. Det er jo ikke mange kroner men det lyder jo ganske fair.

Skal du starte på studiet efter sommerferien i en af landets største byer, er der ikke meget tilbage af SU’en, når huslejen er betalt. I København er det ikke unormalt at betale 4000 kroner i husleje for blot et værelse. Hertil kommer vand, el og varme. Og så er der altså ikke ret meget tilbage på kistebunden til studiebøger, fitnessabonnement, aftensmad og byture med vennerne.

Vælg bolig med omhu! og ikke første billig student lejlighed

Når sommeren melder sin ankomst, er der rift om boligerne i landets studiebyer. Skal du være heldig at få tag over hovedet til studiestart, er det en god idé at begynde at se dig omkring efter en bolig i god tid.

Vi kan desværre ikke give dig tag over hovedet, men til gengæld hjælper vi dig med info om lejelejligheder i Danmark.

Kollektiv: De fleste studerende har ikke råd til egen lejlighed, så derfor lejer mange studerende sig ind på et værelse i en lejlighed. Hvor de deler en lejlighed med andre studerende. Fordelen ved at bo i sådan et slags kollektiv, er, at du kan bo i centrum til en overkommelig pris, fordi du deler huslejen med andre.

Forældrekøb: Vil du gerne have mere kontrol over, hvor og hvordan du skal bo? Har dine forældre en god sjat penge, som de ikke ikke helt ved, hvad de skal bruge på? I så fald kan det være en idé at få dine forældre til at foretage et såkaldt forældrekøb af en lejlighed. Boligpriserne i de større byer er høje, men til gengæld er et forældrekøb oftest også en god investering, da lejligheder i storbyerne sjældent falder i værdi.

Med et forældrekøb får du en lav månedlig ydelse – altså husleje. Du kan derfor være heldig at bo billigt og lækkert på samme tid. Så skal dine forældre bare lige overtales – piece of cake! Læs mere om fordele og ulemper ved et forældrekøb-

Kollegieværelse og ungdomsbolig: Trives du fint med at bo på et lille boligareal. Hvor mangel på opvaskemaskine, altan og tørretumbler ikke giver dig forringet livskvalitet? Så kan et kollegieværelse eller en ungdomsbolig være det helt rigtige sted for dig.

Som studerende kan du skrive dig op til ungdomsboliger og kollegier i landets studiebyer. Og her kan du være heldig at bo centralt og samtidig langt billigere, end i en almindelig lejlighed. En anden fordel ved kollegielivet er det sociale netværk, som du lynhurtigt får etableret.

Dining room area with dining table

Kontrakter inden du flytter ind i din billige lejlighed

Når du lejer en lejlighed, skal du underskrive en lejekontrakt. Hvis udlejeren er en privatperson, der ikke har en fortrykt kontrakt, kan du muligvis downloade en kontraktskabelon fra Borger.dk, som du derefter udfylder i fællesskab. Men de fleste private udlejere har undertrykt kontrakter. Når du flytter ind, er det almindeligt for lejeren at betale et depositum og tre måneders husleje på forhånd.

Se kontraktskabelon på borger.dk

Det er vigtigt, at du tager dig tid til at læse lejekontrakten før underskrivelsen, og spørge udlejeren, hvis du er usikker på, hvad nogen af de punkter betyder. Eventuelle fejl eller skader på lejligheden skal indgås i kontrakten, når du flytter ind. Hvis du opdager skader, der ikke er dokumenteret i kontrakten, er det en god idé at kontakte udlejeren med det samme, helst med billeder af skaden.

Ud over lejekontrakten, er det almindeligt for udlejer at give dig et dokument kaldet “husorden”. En husordre er en samling af praktiske regler for, hvad du kan og ikke kan gøre i lejlighedskomplekset. Disse kan omfatte kæledyr, brug af fællesarealer, begrænsning af høje lyde om aftenen og andre ting, der har indflydelse på det generelle naboskab.

Vær forsigtig, når du lejer gennem privatpersoner! Det er nemt at komme ind svindlere, så pas på ikke at sende penge på forhånd, så generelt bør du undgå udlejningsfirmaer, der kræver, at du betaler på forhånd, før du har tid til at se boligen.

Betal husleje – hvad er inkluderet? Er din billige student lejlighed billig

Ligesom i Sverige, hvor meget husleje du betaler for en lejlighed afhænger af forskellige faktorer, primært størrelse og beliggenhed. Huslejerne er dog generelt højere i Københavnsområdet end i Malmø-området. Hvis der er varme og vand med i huslejen, siges det på dansk, at huslejen er “inklusive”.

Læs også vores artikel: Boligtilskud, når du bor i Danmark

Hvis du bor i en privat lejelejlighed og mener, at du betaler alt for meget i husleje, eller at dine lejevilkår er urimelige på en anden måde, kan du klage til et organ kaldet “huslejenævnet”. Hver dansk kommune har en huslejenævn.

På Borger.dk du finde flere oplysninger om huslejenævnet

Flere artikler

Hot daily news right into your inbox.